La Coruna till Porto


Idag är den måndag den 7 november och vi njuter i solen i Porto, Portugals näst största stad och portvinets huvudstad. För att vin ska få kallas portvin så ska druvorna ha vuxit i dalen Douro strax utanför Porto.
Men om vi backar en vecka till fredag för en vecka sedan så kom vi till La Coruna på Spaniens nordvästra spets. En stad där hamnen ligger precis nedanför det stora torget. Många restauranger och butiker plus fantastiska cykelleder med fin utsikt.


Här ser man hamnen och det stora torget i La Coruna.

Efter fyra nätter var det dags att segla vidare mot Portugal. Precis som det varit den senaste tiden så var det lugna vindar som innebar att vi långa stunder körde motor för att komma fram till Camaris där vi la oss för ankar. Samtidig med oss seglade de två norska ensamseglarna Rune och Oda.
Vi vill undvika att segla natt utanför den här kusten eftersom det ligger massor av fisknät som endast är märkta med en liten boj och omöjliga att se i mörkret.
Morgonen efter fortsatte vi och Rune vid niotiden. Målet var nu Muros. Oda låg kvar för att reparera sin autopilot och hennes mål var att segla nonstop ner till Lissabon för att ansluta till några seglare som skulle samma väg som henne. Medans vårt mål blev Baiona.
Vi hade nu bara en sträcka kvar på ca 65 nm men prognosen för morgondagen var vindstilla och att köra motor var vi trötta på. Så vi låg kvar ytterligare en dag och gjorde utflykt till den gamla borgen från 1700-talet.

Seglingen på lördagen den 5 november skulle bjuda på starka nordliga vindar på 10-15 m/s. För att slippa länsa seglade vi ut från kusten för att sen vända inåt igen. På så sätt blev det behagligare segling samtidigt som den seglade sträckan blev längre. Så totalt seglade vi 80 nm på nio timmar så vi hade bra fart och anlände Porto vid sjutiden strax innan det blev mörkt.


På söndag blev det utflykt och lunch i centrala Porto.

,