Från Holland till Frankrike


Efter att vi lämnat de 110 nautiska mil långa kanalerna i Holland ville vi hitta ett varv där vi kunde lyfta båten och få vår trasiga bogpropeller lagad. Breskens i södra Holland blev därför målet. Efter att ha lyft båten visade det sig att vi även hade en skada på kölen som måste lagas. Ett varv med fantastisk service hjälpte oss och de la andra jobb åt sidan. Men trots det tog det drygt två veckor, så vi passade på att flyga hem till Sverige under en vecka.
img_3243
Shela hänger fint i deras kran som lyfter 70 ton!

img_3246
Medans vi var kvar i Holland hade vi ett fantastiskt väder. Vi cyklade efter de härliga stränderna, badade och altinerade med matsäck och restaurangbesök.

Segling till Belgien
Nu var Shela lagad, servad motor och ny bottenfärg. Mycket av det som vi tänkt göra i Portugal var nu fixat och klart. Vår första hamn blev Ostende. Vi kom dit den sista september och den första oktober blev det vintertaxa i hamnen. Priset sjönk från €40 till €10. Tack sa vi:)

Mot Frankrike
I norra frankrike så finns det två naturliga hamnar att välja mellan Dunkerque och Calais. Vi blev varnade för båda hamnarna med anledning av det stora flyktinglägret ”Jungeln” och att det fanns risk för att vi kunde bli bordade av illegala flyktingar som ville över till England. Calais visade sig ha stängt sin hamn så det fick bli Dunkerque. Nu visade det sig riskerna var otroligt överdrivna. Det var hur lugnt som helst. DEt visade sig att den helgen vi var där var det ostronfestival. Naturligtvis måste vi prova.
img_0244
Ostron och två glas vin €15.

Dunkerque till Boulogne sur mer
En fantastisk sak med segling är att vi kommer till platser som vi annars aldrig skulle ha besökt. Dessutom kan beslutet att besöka en hamn i någon stad komma med kort varsel om vädret blir dåligt. För att vara på den säkra sidan att det fanns plats i hamnen i Boulogne sur mer ringde jag hamnkaptenen. Finns det plats för oss? Inga problem vi löser det när ni kommer hit. Okej vi litar på det. Det vi hade glömt var att det är ju lågsäsong, så när vi kom in till hamnen var det bara vi som var gästande båt. I alla fall en positiv sak med att segla i lågsäsong.

Besök av kustbevakningen på väg mot Dieppe
Den franska kustbevakningen patrullerar hela tiden sin kust och gör stickprovsbesök för att i huvudsak leta efter droger och flyktingar. På håll ser vi den stora grå kustbevakningsbåten närma sig. Är det nu man ska sätta på kaffe för att vi får oväntat besök?
img_0214
Trevliga kustbevakare på väg tillbaka efter besöket. Av säkerhetsskäl fick vi inte fotografera så att deras ansikten syntes på bild.

img_0215
Dieppe från sittbrunnen. En härlig stad där vi även åt goda musslor.

,