Dieppe – Le Havre – Cherbourg


När vi lämnar Dieppe är väderprognosen 7-9 m/s med vinden i ryggen. Det blir nog en skön segling. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Hög sjö och ökande vind. I vissa vågor kom vår jolle som var på släp i kapp oss och studsade in i aktern. När vi sedan rundade en udde och fick lite sjölä blev det åter en härlig segling.
Vad kan man då säga om Le Havre som vi seglade in till?
Tyvärr är det så att vi på den här sträckan mest är trötta efter en hel dags segling så det blir mat, en kort promenad, eventuellt lite matinköp och sedan vila inför nästa dags segling. Lite som en slitsam dag på jobbet.
Men vi ser fram emot att komma till Cherbourg där vi ska stanna ett par dagar och bl.a. besöka området där de allierade landsteg 6 juni 1944.
Efter en lugn fin dagssegling var vi lördag 8 oktober framme i Cherbourg. På söndag cyklade vi sedan runt i staden för att upptäcka att det mesta var stängt. Inte ens ett riktigt konditori hittade vi. Men en brödbutiker med goda bullar och härligt bröd, så det blev kaffe i båten.

Utah beach den 6 juni 1944
img_3282
Det är svårt att föreställa sig den stora landstigningen i Normandie tidigt på morgonen den 6 juni 1944. 160.000 man landsteg från över 5.000 fartyg och många av soldaterna hade fått sitta i trånga utrymmen, kalla och fuktiga i över två dygn i väntan på att anfallet skulle ske. Det är omöjligt att sätta sig in i den ångest och rädsla som fanns bland alla dessa män.
Vi besökte ett av museerna som visar historien om den historiska dagen och gav en inblick som blev mer verklig än de historieböcker som man läser i skolan.
För er som har planer på att vid något tillfälle passera kusten vid Normandie kan vi verkligen rekommendera ett besök.
Vill du veta mer? Läs mer på Wikipedia