Amsterdam, båtmässa och standing mast route


Båtmässa i Amsterdam gjorde att det inte fanns några lediga hamnplatser i Amsterdam. Vi tog därför tåget ner från Lelystad för ett besök på båtmässan. En båtmässa med många fina båtar men mest imponerade blev vi av alla vackra motorbåtar. Onsdag den 1 september lämnade vi sen Lelystad för att påbörja vår resa genom Hollands kanaler söderut. I god tid angjorde vi slussen i Amsterdam där man tillsammans med andra båtar går i grupp på natten. Vi anropade slussen på VHF men inget svar så vi tröttnade, la till båten och gick upp och knackade på. Nää slussen är stängd pga underhåll till den 5 september. Långnäsa för oss, vad gör vi nu? Går direkt ut till kusten och seglar eller tar kanalen genom Harleem söderut? Vi valde Kanalen eftersom vi ville se mer av Holland. Ett land som verkligen bejakar sjölivet och cykling.


På kvällen onsdagen den 1 september kunde vi lägga till vid båtklubben Ijmond i början av Zijkanaal. Torsdag skulle bli en dag för båtservice.

Men vår start på kanalresan blev försenad pga att jag Anders blev ordentligt magsjuk några dagar.
Nu var vi dock på gång och ett fint landskap flöt förbi när vi sakta avverkade bro efter bro och några slussar. Holländarna bor verkligen vid vattnet och inget hus eller husbåt är den andra lik. Men vårt djupgående 2,5 meter ska visserligen vara okej, men ingen hamn har det djupet så vi har övernattat vid slussarnas väntpirar, någon tillfälligt ledig kaj för lastbåtar och även ankrat bredvid farleden i centrala Rotterdam.
Nu var vi i alla fall nere i den södra delen av Hollan och skulle strax vara ute på öppet vatten igen, skönt. Kanaler kan vara spännande omväxling men öppet hav är ändå bäst.